Miljøkrisen – tar vi den inn over oss -	eller fortrenger vi den?
okt.
5.
12:00 p.m.12:00

Miljøkrisen – tar vi den inn over oss - eller fortrenger vi den?

Noen av våre fremste stemmer i debatten om naturparadokset kommer til bokbad og samtaler på Tvedestrand fjordhotell lørdag 5. oktober fra klokka 12 til 17.

 Mennesket er avhengig av naturen og det økologiske kretsløpet. Samtidig står vi for et forbruk av naturen som ikke er bærekraftig. Klarer vi å ta det inn over oss eller fortrenger vi det?  Hvilke praktiske, psykologiske og filosofiske utfordringer står vi overfor? 

Disse kommer:

·      Marit Beate Kasin, forfatter av boka «Naturparadokset».

·      Arne Nævra, naturfotograf, programskaper og tidligere stortingsrepresentant. Med rykende fersk bok «Naturen og oss».

·      Ole Jacob Madsen, professor i psykologi, filosof og bidragsyter til boka «Antropocen – Menneskets tidsalder».

·       Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi og bidragsyter til boka «Antropocen – Menneskets tidsalder».

Moderator og samtaleleder er tidligere NRK-redaktør Steinar Nielsen.

Arrangementet er gratis, men lunsj og eventuell middag kan kjøpes på hotellet.

 Bøker kan kjøpes og signeres.

 Begrenset antall plasser, derfor ber vi om elektronisk påmelding - her: påmelding

 

Arrangører: Bokbyen Tvedestrand og Folkeakademiet Tvedestrand. Arrangementet er støttet økonomisk av Fritt ord.

Vis arrangement →
Bokbad med Ayesha Wolasmal
sep.
10.
7:00 p.m.19:00

Bokbad med Ayesha Wolasmal

Vi inviterer til bokbad med Ayesha Wolasmal som nå er ute med boka “Tusen dager med Taliban.” Ayesha dro tilbake til Talibans Afghanistan kort tid etter at alle vestlige militære styrker, diplomater, hjelpearbeidere og journalister forlot landet, for å fortsette sitt arbeid med kvinnehelse.

Ayesha Wolasmal (f 1987) har siden 2019 jobbet med kvinne- og barnehelse i Afghanistan. Hun har tidligere jobbet for Norges militære styrker og den norske ambassaden. Hun har en mastergrad i terrorisme og radikalisering fra King’s College i London.

10. september kommer hun til Tvedestrand Folkebibliotek som i samarbeid med Bokbyen Tvedestrand inviterer publikum til å møte henne i samtale med Steinar Nielsen.

Gratis inngang.

Foto: Sturlason.

Vis arrangement →
Barnas bokbysommer: Askeladden friteater - Jeg fant! Jeg fant!
juli
24.
1:30 p.m.13:30

Barnas bokbysommer: Askeladden friteater - Jeg fant! Jeg fant!

Askeladden møter et troll, den minste Bukkene Bruse, finner fela til Veslefrikk og ei gammal kjerring som har satt fast nesa si i en stubbe.

At Askeladden er glad i finne ting og har god bruk for dem når han skal målbinde prinsessen, vet alle som kjenner eventyret fra Asbjørnsen og Moe. Men når Askeladden møter et troll, den minste Bukkene Bruse, finner fela til Veslefrikk og ei gammal kjerring som har satt fast nesa si i en stubbe, da blir det eventyrlig spennende og moro! 

Forestillingen er ved Askeladden friteater og varer i 35 minutter. Passer for barn fra 3 år.


Målgruppe: barn fra 2 år – Varighet ca. 35/40 min.

Sted: Museumshaven cafe og kulturscene kl. 13.30

Gratis inngang for barn, 75 kr for voksne (vipps i døra).


Vis arrangement →
Barnas bokbysommer: Hagbarts rullende rockeshow!
juli
17.
1:30 p.m.13:30

Barnas bokbysommer: Hagbarts rullende rockeshow!

Den tryllende og syngende klovnen Hagbart Frisk er tilbake med et show som er fullstappet av morsomme og overraskende tryllenumre, og fete og fengende rockelåter.

Hagbart skaper magien i samarbeid med publikum, og flere vil bli invitert opp på scenen for å assistere. Kanskje får de låne hatt og kappe, og med deres velvillige hjelp tryller Hagbart kort og tørkler fram fra de mest uventede steder. Vi garanterer også at minst en ballong vil smelle i løpet av forestillingen.

Sangene Hagbart synger er kjente og ikoniske rockesanger, for anledningen med nyskrevet norsk tekst. Selv hevder Hagbart at det er han som har laget både tekst og musikk. «Give peace a chance» blir i Hagbarts tolkning til «Gi pizza’n en sjanse», mens sangen «Folsom prison blues» blir gjenfødt som «Husarrest blues».

Showet er en herlig mix av trylling, sang og klovning, som garantert lokke fram smil og latter hos både store og små.

Målgruppe: Alle som er eller har vært barn 

Forestillingens varighet: Ca. 45 minutter

Sted: Museumshaven cafe og kulturscene kl. 13.30

Gratis inngang for barn, 75 kr for voksne (vipps i døra).


Vis arrangement →
Barnas bokbysommer: Sjørøverøya
juli
10.
1:30 p.m.13:30

Barnas bokbysommer: Sjørøverøya

Dukketeateret presenterer Sjørøverøya!

Vi får treffe sjørøverne kaptein Storm, dekksgutten Willy og Pelle kanon, som skal grave ned skatten.  Men på sjørøverøya finnes heksa Tarantella og en krokodille, som også vil ha skatten. 

I tillegg til dukkene treffer vi også Storm i egen person.

Passer for barn mellom 3-10 år.

Sted: Museumshaven cafe og kulturscene kl. 13.30
Gratis inngang for barn, 75 kr for voksne (vipps i døra).

Vis arrangement →
Barnas bokbysommer: Kvitebjørn kong Valemon
juli
3.
1:30 p.m.13:30

Barnas bokbysommer: Kvitebjørn kong Valemon

"Kvitebjørnen så på henne, med snille, lure øyne –akkurat sånne øyne som dere har – og sa: Den kransen er ikke til salgs for penger – men om du vil bli min kjæreste venn og være med og bo sammen med meg, da skal du få den."


Kvitebjørn Kong Valemon er et av de kjæreste folkeeventyrene vi har fra Asbjørnsen og Moe sin samling Norske folkeeventyr, her fortalt på en helt ny måte av skuespiller Thea Borring Lande. I denne fortellerforestillingen inviterer Thea til en nær og spennende reise for ungene, som selv får være med å hjelpe kongsdattera på reisa. I eventyret strekker hun seg ut fra sin trygge sfære for å undersøke en drøm. I drømmen, og eventyret, møter hun Kvitebjørn, men noe kommer hele tidenimellom dem. Kongsdattera kjemper med kløkt og klør og må ta i bruk alle evnene sine.


Fortellingen handler blant annet om retten til å bestemme over seg selv samtidig som vi trenger trygghet, og å høre til i et fellesskap.I forestillingen får barna blant annet lære en reiseregle, som de får være med på flere ganger. Når anledningen byr seg får de også hjelpe kongsdattera på ferden, gjennom enkle, morsomme bevegelser, eller gjennom fantasien.


Fra 3 år og oppover.

Varighet: ca. 30 min

Inngang: 75 kr per pers (betales med VIPPS i døra)


Vis arrangement →
UKE9: Kamilla Danielsen | Diskomus på venteværelset
mars
2.
1:15 p.m.13:15

UKE9: Kamilla Danielsen | Diskomus på venteværelset

Hva innebærer det egentlig å leve et godt liv? Eivor er 34 år, singel og barnløs, og bor i det venninna kaller venteværelset - stedet der hun befinner seg, mens hun venter på at det egentlige livet skal begynne. Livet med hus, mann og barn. Eivor er usikker på hva hun i det hele tatt skal med en mann, men bestemmer seg etterhvert for å finne det ut. Hun lager en Tinder-profil, går på et par dater, men opplever at det er vanskelig. Er det livet med mann og barn, det hun egentlig venter på og vil ha?

Hør Kamilla Danielsen i samtale med Anita Vestervik på Tvedestrand bibliotek, lørdag 2.mars kl. 13.15 - under kulturfestivalen UKE 9.

Boksalg og signering.

Gratis inngang.

----------------

Kamilla Danielsen bor i Oslo, og jobber til daglig i Norli. Hun har gått forfatterstudiet i Bø, og Diskomusikk på venteværelset er hennes første bok.

Foto:
Anna-Julia Granberg

—-----------------------------------

Omtaler av debutboka:

Denne debutromanen vrir frem både sympatitårer og lattergisp hos leseren. … Danielsens Eivor er en hakket hvassere Bridget Jones for vår tid. En kvinne som tar menn som er giftgift eller bare passe gift (og derfor fortsatt er på Tinder), på kornet. … En kvinne som lyser opp i singelmørket med sin lune, men også lumske humor

Mari Grydeland, Aftenposten

Kamilla Danielsen skriver med en kant, kraft og humor som får Eivors sterke karakter til å skinne gjennom hennes livsinkompetanse. … Singellivet er beskrevet med en balansert blanding av råskap, sårhet og nihilistisk galgenhumor som vil treffe all the single ladies midt i planeten og få andre til å løpe hjem og fri til kjæresten i ren skrekk.

Silje Bekeng-Flemmen, Klassekampen Bokmagasinet

Kamilla Danielsens roman om Eivor er så god fordi den viser sårbarheten og tristheten under all moroa, de liksom uforpliktende datene og den utflytende sexen. Akkurat som så mange andre unge voksne begynner Eivor å bli pinefullt klar over at hun ikke har det så kult. Det fine med romanen er at den tar Eivor på alvor, også når hun er morsom. Boken er helt uten skadefryd eller forakt. Og sannelig klarer den også å være fri for selvmedlidenhet. Selvmedfølelse, ja, men ikke selvmedlidenhet.

Psykolog Peder Kjøs, VG

Kamilla Danielsen har skrevet en tidsriktig, og likevel tidløs debutroman om lengselen etter nærhet. Det er godt gjort.

Maria Olerud, Morgenbladet

Vis arrangement →
Hans Olav Lahlum om Reiulf Steen og «Makta»
feb.
24.
11:00 a.m.11:00

Hans Olav Lahlum om Reiulf Steen og «Makta»

Reiulf Steen var det navnet flest nordmenn googlet i 2023. NRKs seriesuksess «Makta» har gjort den karismatiske AP-politikeren høyaktuell. Velkommen til et foredrag med historiker og forfatter Hans Olav Lahlum om Reiulf Steen og fakta bak «Makta».

Reiulf Steen (1933-2014) var Arbeiderpartiets leder i årene 1975–1981. Han var også stortingsrepresentant i perioden 1977–1992, statsråd to ganger og leder for AUF. Steen var kjent som en av Arbeiderpartiets ideologer og beste talere.

Hans Olav Lahlum er godt kjent som historiker, forfatter, politiker og sjakkommentator, og som den suverene leder av Hans Olav Lahlums krimfestival gjennom 11 år. Lahlums biografi «Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene» begeistret anmelderne og toppet bestselgerlistene da den kom i 2019. Etter flere spørsmål om å få høre om Steen og fjernsynsserien Makta, fornyer Folkeakademiet og Bokbyen sentrumsdelen av krimfestivalen med dette foredraget. Etterpå kan alle bli med krimforfattere på jakt etter godbiter i hyllene i antikvariata i bokbyen.

Inngang kr 200. Begrenset antall billetter. Forhåndssalg av billetter til arrangementet på Hoopla.

Gratis for krimfestivaldeltakere med festivalpass eller dagspass for lørdag.

Vis arrangement →
Barnas bokbysommer: Askeladden og de gode hjelperne
juli
26.
1:30 p.m.13:30

Barnas bokbysommer: Askeladden og de gode hjelperne

Bokbyen Tvedestrand inviterer til barnas bokbysommer, og i dag med forestillingen Askeladden og de gode hjelperne av Askeladden friteater.

Det var en gang en konge, som hadde hørt tale om et skip som gikk like godt til  lands som til vanns og i lufta med, så ville han også ha slikt et, og til den som  kunne bygge det, lovte han ut kongsdatteren og halve kongeriket. Det var mange  som prøvde, må vite, for halve riket kunne være godt å ha, mente de vel, og  kongsdatteren kunne være bra å ha attpå; men ille gikk det med de fleste. 

Manus og regi: Bjørn Helge Warud 

Målgruppe: barn fra 2 år – Varighet ca. 35/40 min.

Sted: Museumshaven cafe og kulturscene kl. 13.30

Inngang: 75 kr (vipps i døra).

Vis arrangement →
Barnas bokbysommer: Eventyret om pannekaka
juli
19.
1:30 p.m.13:30

Barnas bokbysommer: Eventyret om pannekaka

Eventyret om pannekaka er en gjendiktning av et eventyr av Asbjørnsen og Moe. I denne versjonen foregår alt på rampete rim, og fremføres som fysisk fortellerteater. Møt Kone Krone, Gamlefar, Sju Skrikerunger, Mann Brann, Høne Pøne, Hane Pane, Ande Vande, Gåse Våse, Gasse Vasse og Gylte Grisesylte der de alle prøver å ta kål på Pannekaka!

Tilbakemeldinger om Teater Grimsborken:
Med munnharpe og gitar som eneste hjelpemidler, framførte Peder Opstad fra Teater

Grimsborken sin morsomme og fine forestilling. Hele forestillingen foregikk på rampete

rim. Med Peder sitt spill levende gummiansikt og andre rare fakter, ble dette en fornøyelig

opplevelse for liten og stor. (Ringerike bibliotek)


Stor takk til Peder Opstad frå Teater Grimsborken. Han spelte munnharpe og gitar, og

framførte "Eventyret om Pannekaka" på rampete rim. Fysisk forteljarteater på sitt beste!

(Nord-Fron bibliotek)


Sted: Museumshaven cafe og kulturscene kl. 13.30

Inngang: 75 kr (vipps i døra).

Vis arrangement →
Barnas bokbysommer: Hagbarts fortryllende show
juli
5.
1:30 p.m.13:30

Barnas bokbysommer: Hagbarts fortryllende show

Hesteskoen teater og musikk: Hagbarts fortryllende show!

Hagbart er en søt og snill klovn som liker at alle smiler. Han har lært å trylle av mamma, men som oftest trenger han litt hjelp fra publikum (spesielt barna) for å få det til. Det er lagt opp til høy grad av publikumsinvolvering i showene, og de er selvsagt tilsatt en god porsjon humor.

Hagbart spiller også gitar og synger, og tar mer enn gjerne en trall eller to under showene sine. 

Hagbart har gjort mer enn 200 show, og har derfor solid erfaring. Ved siden av opptredener på bibliotek, i barnehager osv, har Hagbartunderholdt ved Barnas Verdensdager i Fredrikstad, Barnas Dag i Porsgrunn og i Lyngdal, Drangedalsdagene, Bø Sommarland og Porsgrunn internasjonale Teaterfestival. Til sommeren er han foreløpig booket inn til Victoriafestivalen i Kviteseid, Sjøsprøytfestivalen i Kragerø, Porsgrunn internasjonale teaterfestival og Rørafestivalen

Målgruppe: Alle som er eller har vært barn 

Forestillingens varighet: Ca. 45 minutter


Sted: Museumshaven cafe og kulturscene kl. 13.30

Inngang: 75 kr (vipps i døra).

Vis arrangement →
Jubileumsfeiring - Bokbyen 20 år!
juli
1.
til 2. juli

Jubileumsfeiring - Bokbyen 20 år!

  • Tvedestrand Norway (kart)
  • Google Calendar ICS

Velkommen til jubileumsfeiring i Bokbyen Tvedestrand, lørdag 1.juli!

Vi fyller byen med aktiviteter for store og små, butikkene har gode tilbud og antikvariatene har 50% rabatt på alle brukte bøker.

I samarbeid med bokbyen antikvariater og Tvedestrand næringsforening.

Program:

Kl. 11 - 13 - Ansiktsmaling på torvet

Ansiktsmaling for barna med Eva Tegnander Gamble, for alle barn som har lyst til å pynte seg litt ekstra denne dagen. Bli gjerne med i tog fra torvet til brygga med pynta ansikt kl 11.30.


Kl. 11.30 - Boktog fra tovet til brygga - kle deg ut som din (super)helt fra fortellingenes verden!

Bli med på boktog - og kle deg ut som din (super)helt fra fortellingenes verden. Kanskje du vil være Emil i Lønneberget? Dracula? Karsten eller Petra? Pippi Langstrømpe? Eller Asbjørn eller Astrid fra sommerlesfortellingen? Kle deg ut med det du vil!

Hvis ikke du vil kle deg ut, så er det ansiktsmaling i forkant, eller kom som du er, og gå tog med oss fra torvet til brygga, for å feire gleden for og med bøker og bokbyen som feirer 20 år i år

Representanter fra Tvedestrand trommekorps trommer oss gjennom byen.

Kl. 12-14 - Rebusløp for hele familien
Vil du bli kjent i Tvedestrands gater, og ikke minst bli kjent i Bokbyen? Da bør du bli med på Rebusløp 1. juli kl. 12! Rebusløpet starter ved Rådhuset og så går du gjennom byen og innom butikker for å løse oppgavene. Det blir spørsmål og oppgaver fra hele familien, og ikke minst garanterer vi fine premier.

Kl. 14 er det premieutdeling på Øvre Torv (ved Sparebanken Sør).


Kl. 13-15 - Boktorg på Knud Knudsens-plass

Har du bøker, blader eller tegneserier du vil bytte bort eller selge? Eller er du er på utkikk etter å kjøpe noe å lese på? Da er det bare å møte opp på boktorget på Knud Knudsens plass (ved Joker) , for der vil det være oppstilt bord hvor du både kan kjøpe, selge og bytte bøker, tegneserier, blader m.m

Kl. 14 - Byvandring med Jan Wilhelm Nævestad og Jan Kløvstad (øvre torv)

Vi arrangerer byvandring med to av personene som kjenner Tvedestrand best! Nemlig Jan Wilhelm Nævestad og Jan Kløvstad.

På vandringen gjennom Tvedestrands gater vil Nævestad fortelle om byens og byggenes historie, mens Kløvstad vil snakke om Bokbyens historie og om de ulike antikvariatene vi har og har hatt.

Møt frem ved Sparebanken Sør og få en spennende vandring med historiefortelling om Tvedestrand.

Kl. 15 - Drømmemakerne - magisk fortellerstund med keltisk harpe i Museumshaven

Den skotske fortelleren Dougie Mackay (fortelling) og musiker Marie Nivel (keltisk harpe, fele, tromme) inviterer til å oppdage skatter fra den muntlige, litterære tradisjonen i Skotland og Scandinavia. Du får høre om et norsk rampetroll, hvordan drømmene blir til om en liten fugl som bærer på en stor oppgave og mye mer. Forestillingen foregår på engelsk.

Gratis inngang
Sted: Museumshaven café og kulturscene


Vis arrangement →
Tegneseriekurs for 4-10 kl.
juni
12.
2:00 p.m.14:00

Tegneseriekurs for 4-10 kl.

Går du i 4- 10. kl, og er glad i å tegne og skrive? Jonas A. Larsen har blant annet illustrert bøkene Maltesergåten og Salamandergåten til Jørn Lier Horst, og nå har han lyst til å lære DEG hvordan du lager tegneserier.

Kurset er heeelt gratis, så meld deg på!

Kurset går over flere kvelder på Fritidsklubben i Tvedestrand:
*Mandag 13.mars
*Mandag 17.april
*Mandag 15.mai
*Mandag 12.juni

Hvis du har lyst til å bli med, meld deg på til Jonas: jonasalarsen@icloud.com

Jonas A. Larsen er illustratør og tegneserieskaper fra Larvik. Han er utdannet innenfor tverrfaglige kunstarter, men det er tegneserier og skriving som ligger hjertet nærmest. Jonas har tidligere laget tegneserier for blant annet Cardiff University og turnert med tegneseriekurs for Den Kulturelle Skolesekken. Han brenner for god historiefortelling, kaffe og å gå gatelangs i London.

Arrangementet er i samarbeid med fritidsklubben i Tvedestrand, og støttet av Agder fylkeskommune og Sparebanken Sør.

Vis arrangement →
Tegneseriekurs for 4-10 kl.
mai
15.
2:00 p.m.14:00

Tegneseriekurs for 4-10 kl.

Går du i 4- 10. kl, og er glad i å tegne og skrive? Jonas A. Larsen har blant annet illustrert bøkene Maltesergåten og Salamandergåten til Jørn Lier Horst, og nå har han lyst til å lære DEG hvordan du lager tegneserier.

Kurset er heeelt gratis, så meld deg på!

Kurset går over flere kvelder på Fritidsklubben i Tvedestrand:
*Mandag 13.mars
*Mandag 17.april
*Mandag 15.mai
*Mandag 12.juni

Hvis du har lyst til å bli med, meld deg på til Jonas: jonasalarsen@icloud.com

Jonas A. Larsen er illustratør og tegneserieskaper fra Larvik. Han er utdannet innenfor tverrfaglige kunstarter, men det er tegneserier og skriving som ligger hjertet nærmest. Jonas har tidligere laget tegneserier for blant annet Cardiff University og turnert med tegneseriekurs for Den Kulturelle Skolesekken. Han brenner for god historiefortelling, kaffe og å gå gatelangs i London.

Arrangementet er i samarbeid med fritidsklubben i Tvedestrand, og støttet av Agder fylkeskommune og Sparebanken Sør.

Vis arrangement →
Ærlig talt - nasjonsbygging i språk, bøker og reiser
apr.
22.
12:00 p.m.12:00

Ærlig talt - nasjonsbygging i språk, bøker og reiser

Velkommen til ærlig talt-festivaldag, lørdag 22.april på Rådhuset i Tvedestrand.

Bokbyen Tvedestrand arrangerer i samarbeid med antikvariatene til ulike foredrag på Rådhuset med fokus på nasjonsbygging i språk, bøker og reiser.


Program for dagen:

Kl. 12.00 - Velkommen og introduksjon for dagen v/Anita Vestervik

Kl. 12.15 - Nasjonsbygging i Norge og Ukraina
v/Iver B. Neumann

Mange forbinder nok navnet Iver B. Neumann med det offentlige ordskiftet om krigen mellom Russland og Ukraina. Et av Neumanns interessefelt som statsviter, sosialantropolog og forsker er nettopp Russland og Russlands utenrikspolitikk. For en del år siden gav han imidlertid også ut en bok om norsk historie. Boka, som het Norge - en kritikk, handlet om hvordan ordet Norge har vært forstått i norsk historie frem til i dag. Som bok om nasjonsbygging historisk og i dag, har den på sett og vis blitt aktuell på ny, både fordi norsk nasjonsbygging kanskje ikke er ferdig, men stadig bygges, og fordi nasjonsbygging er noe som skjer akkurat nå i Ukraina.

Iver B. Neumann er direktør ved Fridtjof Nansens Institutt og professor II ved Kulturhistorisk museum ved Universitet i Oslo. Han har hatt en omfattende akademisk karriere og vært tilknyttet flere forskningsinstitusjoner/universiteter. Han har doktorgrad både i statsvitenskap og i sosialantroplogi. Han har utgitt en rekke bøker og artikler som dekker disiplinene internasjonal politikk og antropologi. Neumann har vært mye fremme i media, spesielt som kommentator på russiske forhold.

Bilde: t.v Iver B. Neumann, t.h Ernst Håkon Jahr

Kl. 13.00 - Språket i nasjonsbygginga v/ Ernst Håkon Jahr

Ernst Håkon Jahr er språkforsker og professor i språkvitenskap ved Universitetet i Agder. Han har bl.a forsket innenfor språkhistorie, språkplanlegging, språkkontakt og sosiolingvistikk og har skrevet ca. 40 bøker og gitt ut rundt 200 publikasjoner. Han skrev Utsyn over norsk språkhistorie etter 1814 (1989), var redaktør for Den store dialektboka (1990) og gav ut Språkhistorie og språkkontakt (2008). Han grunnla Norsk Lingvistisk Tidsskrift (1983) og International Journal of Applied Linguistics (1991).

Under Ærlig Talt, vil Jahr snakke om hvordan det norske språket har blitt brukt i nasjonsbyggingen i Norge etter at landet ble selvstendig i 1814.


Kl. 14.00 - Norge i andres øyne. En fortelling om våre utenlandske turister – fra grekere for 2000 år siden, og frem til britiske lakselorder på begynnelsen av 1900-tallet v/ Helge Baardseth

Bilde: Ulike utgivelser om reiselitteratur

Fra midten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet: Noen få av de såkalte kondisjonerte nordmenn, de med penger og makt, reiste i Europa, til Tyskland, England, Frankrike og Italia, på en såkalt dannelsesreise. En Grand Tour. De fikk følge av norske kunstnere, som søkte ut for utdannelse og inspirasjon. Mange norske kunstverk er malt i Tyskland og Frankrike, mange romaner og skuespill med handling fra Norge, er skrevet under mer eksotiske himmelstrøk.Selvfølgelig var det nordmenn som reiste rundt i eget land, men når det gjelder reiser for fornøyelsens skyld, det vi kan kalle turistreiser, så var det utlendingene som førte an. Nøkkelord var jakt og fiske.

Helge Baardseth er antikvarbokhandler i Locus Antikvariat i Bokbyen Tvedestrand. Han har gjennom et
langt liv vært genuint opptatt av reise og reiselitteratur. Han har skrevet en rekke bøker og artikler fra hele verden. I tillegg var han med å stifte reisemagasinet Vagabond, som han i mange år også var redaktør for. Han har også drevet reisebokhandelen Nomaden i Oslo.

Kl. 15.00 - Reise på kryss og tvers v/ Per Vie

Bilde: Per Vie

Som Norges mest leste bobilblogger har Per Vie kjørt bobil mer enn de aller fleste. Siden 2015 har han rukket å besøke 25 land, og gjennom sin reiseblogg vieveier.no har han formidlet opplevelsene sine med reisebrev, bilder og filmer. Til nå har det blitt rundt 300 reisebrev, som snart også kan oppleves i bokform. Per Vie har nærmere 50 års erfaring fra sitt arbeid med kommunikasjon. Per er også aktiv som illustratør og kunstner, og har vært med på en rekke utstillinger og kunstprosjekter. Han er bosatt i Tvedestrand, og er stadig på veien med bobilen sin for å fange magiske øyeblikk han kan dele med oss andre.

Kl. 16.00 - Christian Tønsberg – Norges viktigste forlegger i Tvedestrand v/ Per Jørg Johnsen

Hvem var det som fikk nasjonalromantiske følelser til å blomstre mest i årene 1850-1905? Jo, det var forleggeren Christian Tønsberg, som ga ut en rekke bøker fulle av helsides fargebilder fra norsk natur og folkeliv. Snart var forlaget det største i Norge og blant de største i Norden. Ingen trykkerier i Norge kunne trykke farger på den tiden, så det måtte gjøres i Tyskland. Disse bøkene vakte stor oppsikt i Norge og i utlandet, men hva de færreste vet, er at han arbeidet i Tvedestrand fra 1862 til 1874.

Mange av Norges senere kjente malere bodde i Tyskland på denne tiden, f.eks. Tidemand og Gude. Siden mange norske malere bodde i utlandet store deler av livet hadde de problemer med å bli kjent i Norge. Men gjennom Tønsbergs billedverker ble de godt kjent i alle lag av befolkningen. Disse nasjonalromantiske bildene gikk rett hjem hos norske politikere, fordi bøkene hans med praktfulle norske motiver bygget opp en sterk nasjonalfølelse. Vanlige folk elsket også bildene hans. Siden ingen andre enn overklassen hadde fargebilder i hjemmene den gang, ble bildene ofte skåret ut av bøkene og hengt på veggen.

Per Jørg Johnsen er antikvarbokhandler i Bokbyen Tvedestrand og har spesialisert seg på lokal litteratur fra Tvedestrand og omegn. Johnsen har solid kunnskap om Tvedestrands historie og benyttes ofte til formidling om ulike temaer knyttet til dette.

Salg av munker og kaffe.

Bonzo bakeri har også en god pris på ærlig talt gode boller og kaffe denne festivallørdagen.


Salg av bøker fra antikvariatene.

Gratis inngang

Velkommen til helaften med foredrag under Ærlig Talt i Tvedestrand!



Vis arrangement →
Tegneseriekurs for 4-10 kl.
apr.
17.
2:00 p.m.14:00

Tegneseriekurs for 4-10 kl.

Går du i 4- 10. kl, og er glad i å tegne og skrive? Jonas A. Larsen har blant annet illustrert bøkene Maltesergåten og Salamandergåten til Jørn Lier Horst, og nå har han lyst til å lære DEG hvordan du lager tegneserier.

Kurset er heeelt gratis, så meld deg på!

Kurset går over flere kvelder på Fritidsklubben i Tvedestrand:
*Mandag 13.mars
*Mandag 17.april
*Mandag 15.mai
*Mandag 12.juni

Hvis du har lyst til å bli med, meld deg på til Jonas: jonasalarsen@icloud.com

Jonas A. Larsen er illustratør og tegneserieskaper fra Larvik. Han er utdannet innenfor tverrfaglige kunstarter, men det er tegneserier og skriving som ligger hjertet nærmest. Jonas har tidligere laget tegneserier for blant annet Cardiff University og turnert med tegneseriekurs for Den Kulturelle Skolesekken. Han brenner for god historiefortelling, kaffe og å gå gatelangs i London.

Arrangementet er i samarbeid med fritidsklubben i Tvedestrand, og støttet av Agder fylkeskommune og Sparebanken Sør.

Vis arrangement →
Tegneseriekurs for 4-10 kl.
mars
13.
2:00 p.m.14:00

Tegneseriekurs for 4-10 kl.

Går du i 4- 10. kl, og er glad i å tegne og skrive? Jonas A. Larsen har blant annet illustrert bøkene Maltesergåten og Salamandergåten til Jørn Lier Horst, og nå har han lyst til å lære DEG hvordan du lager tegneserier.

Kurset er heeelt gratis, så meld deg på!

Kurset går over flere kvelder på Fritidsklubben i Tvedestrand:
*Mandag 13.mars
*Mandag 17.april
*Mandag 15.mai
*Mandag 12.juni

Hvis du har lyst til å bli med, meld deg på til Jonas: jonasalarsen@icloud.com

Jonas A. Larsen er illustratør og tegneserieskaper fra Larvik. Han er utdannet innenfor tverrfaglige kunstarter, men det er tegneserier og skriving som ligger hjertet nærmest. Jonas har tidligere laget tegneserier for blant annet Cardiff University og turnert med tegneseriekurs for Den Kulturelle Skolesekken. Han brenner for god historiefortelling, kaffe og å gå gatelangs i London.

Arrangementet er i samarbeid med fritidsklubben i Tvedestrand, og støttet av Agder fylkeskommune og Sparebanken Sør.

Vis arrangement →
Krimfestivalen 2023
feb.
24.
til 26. feb.

Krimfestivalen 2023

  • Hotell Lyngørporten (kart)
  • Google Calendar ICS

10-ÅRSJUBILEUM – program: Fredag 24. – søndag 26. februar 2023

Møt Anette Hemming, Ørjan N. Karlsson, Unni Lindell, Johanna Mo, Jørn Lier Horst og Hans Olav Lahlum.

Fredag 24. februar

Kl 18:00 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Velkomst ved hotelldirektør Morten Halvorsen og festivalledelsen ved Bokbyen Tvedestrand og Folkeakademiet Tvedestrand

Kl 18:05 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Hans Olav Lahlum åpner festivalen. Om norsk krim akkurat nå. Tendenser, nye forfattere og høydepunkter. Flere forfattere presenterer bøkene sine, blant dem Espen Skjerven, Jan Magne Stensrud, Siri Fossing, Agnes Matre, Geir Tangen, Ellen G. Simensen.

Kl 19:00 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Bokbad med Johanna Mo. Hans Olav Lahlum er bokbader

Kl 20:00 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Festmiddag. Høytlesing fra kommende romaner med flere forfattere.

Lørdag 25. februar

Kl 08:30-10:00 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Frokost der forfatterne er med

Kl 10:00 Felles transport til Bokbyen Tvedestrand i Tvedestrand sentrum, i privatbiler

Kl 11:00-12:00 Bokhuset, Hovedgata 46 i Tvedestrand:

Lansering av nye krimbøker av Jan Magne Stensrud og Siri Fossing.

Samtale med forfatter Guttorm Eskild Nilsen og lærer Ann-Kristin Nerdalen og elever på Lyngmyr skole, som har hatt krimskrivekurs med Guttorm Eskild Nilsen.

Kl 12:00-13:30 Krim i sentrum – med vandring langs velfylte krimbokhyller i antikvariatene i Bokbyen Tvedestrand.

Forfatterne er veivisere i bokhyllene og deler krimkunnskapen sin med deltakerne. Gratis.

Kl 14:00 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Mulighet for å kjøpe baguetter på hotellet.

Kl 15:00 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Bokbad med Anette Hemming. Hans Olav Lahlum er bokbader

Kl 16:00 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Foredrag av Unni Lindell

Kl 17:00 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Forfatterquizen semifinaler: Johanna Mo mot Jørn Lier Horst og Unni Lindell mot Ørjan N. Karlsson! Hans Olav Lahlum er programleder.

Kl 19:00 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Festmiddag med krimquiz (lagkonkurranse)

Søndag 26. februar

Kl 08:30-09:30 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Frokost der forfatterne er med

Kl 09:30 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Bokbad med Ørjan N. Karlsson. Hans Olav Lahlum er bokbader.

Kl 10:30 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Bokbad med Jørn Lier Horst. Hans Olav Lahlum er bokbader.

Kl 11:30 Hotell Lyngørporten, Bokhotellet:

Krimquiz finale med kåring av “festivalvinneren”.

Kl 12:00 Slutt

Festivalkunstner: Salgsutstilling ved fotokunstneren Ida Monrad Haugen.

Priser:
Komplett festivalpass er kr 3.690 pr person i dobbeltrom og kr 4.490 i enkeltrom. Dette inkluderer middager fredag og lørdag kveld, frokost lørdag og søndag, og billetter til alle arrangement.
Festivalpass uten overnatting kr 1.000
Overnatting ei natt koster 795 kr pr person i dobbeltrom og 1.195 kr pr person i enkeltrom
Frokost er inkludert i overnattingsprisen
Middager med 3 retter, inkl. kaffe/te fredag og lørdag kr 550 pr person
Dagspass: Fredag kr 300, lørdag kr 500, søndag kr 300
Enkeltarrangementer kr 200

Arrangementer i Bokhuset og antikvariatene i Tvedestrand sentrum lørdag er gratis.

Påmelding og billettsalg: resepsjon@lyngorporten.no eller 37198000

           

Vis arrangement →
Tegneseriekurs for ungdom
feb.
13.
2:00 p.m.14:00

Tegneseriekurs for ungdom

Går du på ungdomsskolen, er glad i å tegne og skrive? Nå kan du bli med på gratis tegneseriekurs, med en profesjonell tegneserieskaper: Jonas A. Larsen.

Kurset går over flere kvelder - meld deg på ved å scanne QR-koden på bildet nedenfor.

Arrangementet er i samarbeid med fritidsklubben i Tvedestrand, og støttet av Agder fylkeskommune.

Vis arrangement →
Demokrati på amerikansk – med Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen
sep.
19.
6:00 p.m.18:00

Demokrati på amerikansk – med Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen

To parti - ei velsignelse eller ei forbannelse?
Høsten 2022 er det mellomvalg og Joe Biden kan komme i en svært vanskelig situasjon om demokratene taper flertallet i kongressen.

Tidligere NRK-korrespondenter i USA, Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen, er klare for turné med Folkeakademiet.
De kommer til Tvedestrand og Bokhuset med et høyaktuelt foredrag om situasjonen i USA.

Det blir enkel servering, inkludert i billetten på kr 180. Forhåndssalg på https://bokhuset.hoopla.no/sales

Arrangementet er i 2. etasje i Bokhuset med direkte inngang fra Arne Garborgs vei. Enkel tilgang rett fra gata.

Et arrangement i samarbeid mellom Bokhuset Tvedestrand, Folkeakademiet Tvedestrand og Bokbyen Tvedestrand.

Vis arrangement →
Barnas bokbysommer: Hagbart og Kokos
juli
27.
1:30 p.m.13:30

Barnas bokbysommer: Hagbart og Kokos

Forestillingen en historie om klovnen Hagbart Frisk som kommer for å gjøre et show. I det han er i gang kommer plutselig en liten klovn (Kokos) inn på scenen. Det viser seg at Norsk Nasjonal Klovnesentral (Hagbarts arbeidsgiver) mener at Hagbart er i ferd med å bli litt gammel, og de har derfor bestemt at Hagbart trenger en assistent. Dette liker Hagbart svært dårlig, og han bestemmer seg for å sabotere. Da er det duket for både underbuksehumor og bløtkakekasting, og til slutt ender Hagbart og Kokos opp i en durabelig fektekamp.

Forestillingen varer i 40-45 minutter.

Passer for alle som er eller har vært barn!

Inngang: 75 kr (vipps i døra)

Vis arrangement →
Barnas bokbysommer: Rims, rams & eventyr v/Beathe Forstad
juli
20.
1:30 p.m.13:30

Barnas bokbysommer: Rims, rams & eventyr v/Beathe Forstad

”Rims og rams og eventyr” en fortellerforestilling med ”Rims og rams og eventyr”. Regler, regle-eventyr, små-rim og sanger satt sammen på en måte der det er naturlig for barna å bli med.

I «Rims og rams og eventyr» forteller Beathe de gode gamle remsene og reglene. Det blir fart og moro og mulighet til være med på en remse eller to.. Beathe trekker barna med inn i eventyrverdenen, så levende at barna påstår de har vært der.. Rims og rams og eventyr passer for barn 3-8 år.

Beathe Frostad er forteller og skuespiller. Hun har arbeidet mye med å blande fortellerkunst, masketeater og figurteater. Men og den rene fortellingen der hun «maler levende bilder i publikums hoder» Beathe har arbeidet som forteller i over 25 år og er blant de profesjonelle fortellerne i Norge med lengst erfaring i å fortelle for barn, ungdom og voksne. Hun har gjestet festivaler i inn og utland. Turnert hele Norge med mange ulike forestillinger.

«Jeg ønsker at fortellinger skal gjøre en forskjell». Sier Beathe «De senere årene har jeg jobbet mye med dokumentar-fortellinger om mennesker utsatt for menneskehandel. Når jeg forteller for barn er det de store temaene som blir behandlet i eventyrene jeg formidler. Vennskap, kjærlighet, grådighet, å ta vare på naturen, og selvfølgelig kampen mellom det onde og gode. Mennesker har alltid hatt behov for å tro på at det går bra til slutt. Det behovet har blitt sterkere enn noen gang. Eventyrene bygger denne håps-evnen. Derfor skal vi nå fortelle eventyr for barn, fortelle om yngstebror Askeladden som lurer trollet, som vinner prinsessa og halve kongeriket. Om dragen som blir bekjempet, heksa som blir lurt og om de gode som vinner frem»

Målgruppe: 3-8 år

Inngang: 75 kr (VIPPS i døra)

Vis arrangement →
Barnas bokbysommer: Sjørøverøya
juli
13.
1:30 p.m.13:30

Barnas bokbysommer: Sjørøverøya

Dukketeateret presenterer Sjørøverøya!

Vi får treffe sjørøverne kaptein Storm, dekksgutten Willy og Pelle kanon, som skal grave ned skatten.  Men på sjørøverøya finnes heksa Tarantella og en krokodille, som også vil ha skatten. 

I tillegg til dukkene treffer vi også Storm i egen person.

Passer for barn mellom 3-10 år.

Inngang: 75 kr (vipps i døra)

Vis arrangement →
Barnas bokbysommer: Exo Kids - en utenomjordisk konsert for barn
juli
6.
1:30 p.m.13:30

Barnas bokbysommer: Exo Kids - en utenomjordisk konsert for barn

Exo Kids er kjent for sitt fantasifulle univers og sin lekne tilstedeværelse på scenen. Mange barn kjenner kanskje også igjen låter som «Klin kokos appelsin» og «Superhelt» fra NRK super radio, hvor flere av bandets låter har blitt spilt mye de siste årene.

Exokids, bestående av Signe Marie Sørensen og Trond Helge Bårdsen, debuterte med albumet «Hæ Hæ Hæ?» i 2018, og har siden den gang gjestet små og store scener. Mens første album og konsertfortelling tok opp temaer som annerledeshet og vennskap, slapp de i november 2020 oppfølgeren «Exo, Tilly og Drømmeportalen». Her er temaet klimakrise, samarbeid og kreativitet. Med seg på ferden har de nå også fått med seg stjerneskuddene Bård Berg på trommer og Njål Uhree på bass, synth og vokal. Sammen lover gjengen et fyrverkeri av en utenomjordisk fest – med fengende låter og dansbare rytmer. Bandet spiller høydepunkter fra de to albumene sine og låtene er sydd sammen spesielt for sol, sommer, dans og allsang.

Konserten passer best for barn mellom 3 og 10 år og varer i 45 minutter. 

Inngang: 75 kr (Vippses i døra)

Vis arrangement →
Lærerinna og Lyngør
juni
30.
6:00 p.m.18:00

Lærerinna og Lyngør

Velkommen til boklansering med Tom Flaten og hans nye bok "Lærerinna og Lyngør – Olaug Åmots liv og virke".

Innlandsjenta Olaug Åmot satte sitt preg på Lyngørsamfunnet på 1920- og 1930-tallet. Hun var lærerinne og samfunnsbygger. Som lærerinne søkte hun pedagogiske nyvinninger og kunnskap. Som samfunnsbygger deltok hun med stort engasjement i foreningslivet og var en kvinnelig pioner i lokalpolitikken.

Forfatter Tom Flaten er opptatt av skolehistorie og er engasjert i å formidle lokalhistorien i Tvedestrand. I hans nye bok kan nye generasjoner bli kjent med lærerinna og møte samfunnet hun levde i.

Velkommen til Bokhuset!

Fri adgang.

Vis arrangement →
Barnas bokbysommer: Baldrian & Musa - På tur
juni
30.
12:00 p.m.12:00

Barnas bokbysommer: Baldrian & Musa - På tur

Forestillingen «På tur» er en rendyrket figurteaterforestilling hvor det skapes en verden der det umulige blir mulig; naturlovene oppheves og …. Ingen vet hvilken vei eplene faller… Fantasien er drivkraften, og det hverdagslige blir fantastisk. Stikkord er: Overraskelse – humor – spenning

Forestillingen er av og med figurspiller Giert Werring. Figurteaterkunstner Giert Werring utdannet seg til førskolelærer på 1970-tallet og lot seg inspirere til å spille klassisk hanskedukketeater med den lille mannen Baldrian og den rampete musa i et dukketeatertelt. Det ble en suksess og siden har han spilt forestillingene år ut og år inn med Baldrian og musa. 

Forestillingen passer for barn fra 3 år og oppover.

Dette arrangementet er for barnehagene.

Vis arrangement →
Bokhuset Forlag presenterer noen av årets bøker
juni
25.
4:00 p.m.16:00

Bokhuset Forlag presenterer noen av årets bøker

Bokhuset Forlag presenterer noen av årets bøker:
– Harald Flodda: Brannstifteren - Var det Karl Fostvedt fra Tvedestrand som var den egentlige stifteren av Arbeiderpartiet?
– Rune Sævre: Biologisk mangfold på Raet - En rygg av rullestein, tang, sand og grus, men også krokete furutrær, et vell av ulike biotoper med busker, villtulipaner, sommerfugler og makrellterner.
– Tom Flaten: Olaug Åmot - Lærerinna og Lyngør.
– Knut Brøndesbo: Tidevann - En familiekrønike fra kystbyen.
– Knut Frognes & Hans Chr. Rød: Gamp, Preben og stutegutta - Flott illustrert barnebok
– Gunder Christophersen - Den gode notis 3, Stangeland-spalten etterlyst i FN.
– Jan Magne Stensrud med to bøker: Jentene i graven - Krim med handling fra krigen & Kampen om laksen - Finnes det en unik villaksstamme i hver elv? Hva er en ekte laks?
– Sylvia Lande Austreid: Den summende hagen - Boken for deg som er glad i summelyd og som ønsker å gjøre din egen hage til et humle- og bieparadis.

Musikalsk innslag.

Velkommen til Bokhuset!

Vis arrangement →